Terra viu

El terra és l'actiu base del concepte vi i del teu negoci.

Per sostenir i alimentar els ceps, el terra actua com una fàbrica de reciclatge on és necessari mantenir un equilibri operatiu per tal que funcioni.

El reservori de nutrients del terra i la seva activitat microbiològica es localitza en el complex arcillo-húmic, que és un gran magatzem col·loidal de nutrients format per argila i matèria orgànica, mantingut i gestionat hàbilment per la microfauna i la microbiota del terra.

Terra viu

En cada verema, la vegetació anual i la collita consumeixen de 500 a 1.500 kg de matèria orgànica per hectàrea, això és, del 0,5 % al 2 % de la matèria orgànica total. Les fulles i restes de poda no basten, aporten només de 300 a 350 kg/ha de matèria orgànica amb alt contingut en C, i per tant, amb un elevat consum de N per a la seva degradació.

Sense una reposició racional de matèria orgànica en 50 anys la teva vinya es pot transformar en un bonic desert.

La mineralització gradual empobreix el complex arcillo-húmic i limita el desenvolupament de la microflora i microfauna, amb el temps també escassegen els minerals, la vinya decau i perd tota rendibilitat, organolèptica i financera.

Per cada hl de vi produït la vinya extrau del terra
K 1 a 1’8 kg
N 0’8 kg
P 0,25 kg
Mg 0,3 kg

En un terra empobrit la vinya sofreix, pot donar bon raïm, però cada any dóna menys.

Podem definir la salut del terra com la capacitat contínua de regenerar-es per mantenir el seu complex arcillo-húmic i continuar sent aliment de plantes i microorganismes. Aquesta capacitat d'autoregeneració és proporcional a la quantitat i qualitat de matèria orgànica disponible i a la microbiota que lidera la regeneració i l'enriquiment del complex arcillo-húmic.

Només una vinya sana i en forma complirà els objectius qualitatius i quantitatius, i com qualsevol actiu del celler requereix un pla de manteniment.

Explica'ns les característiques del terra, com és el teu objectiu de producció i dissenyarem una dieta adequada per a cada parcel·la:

  • Envia'ns les anàlisis del terra, els sarments, els pecíols, el most i els objectius de producció.
  • Si no els tens encarrega'ls aquí
La quantitat de matèria orgànica necessària per a cada terra depèn de la seva textura, concretament del contingut en argila
% d’ARGILES % necessari de MATÈRIA ORGÀNICA
15 1,7
20 1,5
25 1,7
30 2
35 2,2
1 ha = 3.000 Tn de sorra fina - el % de pedres, clar!!

Altres temes relacionats

Cep actiu

És fonamental dotar el cep de les eines necessàries per culminar el treball que li demanes: aquest raïm que vols per al teu vi i no pas un altre.

Més informació

Smartfeed Vinya

L'agostejament del primer any condiciona directament la vegetació, producció i agostejament del segon, i aquest la producció del tercer.

Més informació