Assegura la teva collita, anàlisi peciolar campanya 2019

Assegura la teva collita, anàlisi peciolar campanya 2019

A principis de primavera van arribar els plors i la vinya va reprendre la seva activitat. La brotada i l'inici de la vegetació es fa de manera heteròtrofa, és a dir, consumint les reserves emmagatzemades en el tronc i les arrels durant l'agostejament.

A principis de primavera van arribar els plors i la vinya va reprendre la seva activitat. La brotada i l'inici vegetatiu es fa de manera heteròtrofa, és dir, consumint les reserves emmagatzemades en el tronc i les arrels durant l'agostejament.

L'anàlisi del sòl és ja indispensable per a una producció de qualitat. Suposa el punt de partida en el seguiment nutricional i gestió de la fertilització de la vinya. La seva importància és fonamental atès que els resultats analítics ens han permès a finals de l'hivern establir les recomanacions d'abonament, les correccions i la gestió del terra encaminades a millorar el rendiment i la qualitat.

La brotada primaveral i l'inici vegetatiu es fa de manera heteròtrofa, és a dir, consumint les reserves emmagatzemades en el tronc i les arrels durant l'agostejament. A poc a poc la vinya entra en fase autòtrofa, les arrels van recuperant la seva activitat i les fulles passen de ser consumidors a ser exportadores de composts que sintetitzen a partir de la fotosíntesi i dels elements minerals que la planta absorbeix via radicular.

Neix el raïm i el cep es prepara per abordar les etapes crucials per obtenir una collita correcta, com ara la floració i el quallat. En aquest període, la demanda de nutrients, sobretot N, K, Mg i alguns oligoelements, comença a ser important.

Les mancances nutritives en aquest període poden comprometre seriosament la collita, per la qual cosa és un bon moment per mesurar i valorar l'estat nutricional de la planta, i establir així una estratègia racional de fertilització i correcció de les mancances.

Com? Mitjançant una senzilla anàlisi de pecíols, un diagnòstic ràpid i una eina de control de la correcta nutrició de la vinya.

És imprescindible extraure mostres d'una zona de la parcel·la que sigui homogènia, on el conjunt de plantes sigui visualment semblant, tinguin el mateix vigor i desenvolupament, i es trobin al mateix sòl. Si el vinyer és vas, es recomana l'encreuament en diagonal de la zona de mostreig, així com prendre fulles de les quatre orientacions. Si la conducció és en espatllera, convé mostrejar en diverses fileres agafant fulles d'un costat i de l'altre.

Quan? Idealment en estat fenològic H, botons florals separats, encara que pot ser una mica més endavant.

On? Envia les mostres al nostre laboratori col·laborador AGROLAB i en breu et remetrem els resultats i la interpretació d'aquests.

Mostreig

El mostreig

En una parcel·la homogènia, en ceps sans i representatius, prendre almenys 50 pecíols o 45 g de pecíols frescos (al començament de la temporada es poden necessitar 80 pecíols per obtenir aquest pes) en 4 a 8 files depenent de la grandària de la parcel·la, evitant els rangs exteriors.

Conserva només el pecíol, separant-lo de la fulla. Per prendre només un pecíol per cep, es requereix un mínim de 50 ceps.

Pren els pecíols situats enfront del primer ram a partir de la base. Les fulles associades han de ser sanes, no necròtiques, no trencades, en cas contrari caldrà prendre el pecíol següent.

En vinyes on es practica la NO poda, cal prendre 120 pecíols repartits en tota l'altura de vegetació (40 per cada zona de vegetació: alta, mitjana i baixa).

Si alguna zona de la parcel·la presenta mancances evidents, et recomanem fer 2 mostres (zona afectada i zona normal).

Important pesar els pecíols i anotar el pes fresc i identificar la mostra (celler, parcel·la, varietat, clon, portaempelts, estat fenològic)

Envia els pecíols en un sobre de paper Kraft (mai en plàstic), per correu o paqueteria.

agrolab MESURA, INTERPRETA I DECIDEIX

Notícies relacionades

Més que màquines enològiques

L'enòleg és l'artista que observa la vinya, que interpreta i imagina el vi que pot sortir d'aquesta parcel·la.

Ha estat la fusta o el procés?

Avui us plantegem una reflexió sobre una dels etapes més importants de l'elaboració: la criança del vi.

Com estalviar €€€ i mantenir la fruita?

CRIAR tr. donar origen, alimentar i educar un ens viu fins al seu complet desenvolupament.