Vinya, valor segur

Vinya, VALOR SEGUR

Una de les virtuts del sector vitivinícola és la seva capacitat d'autoregeneració  i adaptació per superar les crisis successives durant la història, diferent cadascuna d'elles. I aquesta d'ara és, sens dubte, la que planteja més incerteses.

Podem superar una crisi de diverses formes, que sovint convé combinar. La reacció més immediata amb eficàcia a curt termini sol anar enfocada a restar: disminuir costos, contenir la despesa, optimitzar processos i RRHH per produir més amb menys, etc., accions amb un impacte immediat en la contenció de la crisi però que sovint estressen les organitzacions i no garanteixen la seva sostenibilitat a mig termini.

Per això, és intel·ligent combinar aquestes accions de resta amb d'altres encaminades a sumar, és dir, a CREAR VALOR per garantir la sostenibilitat a mig i llarg termini.

Podem crear valor amb nous productes, noves formes de consum, tècniques o aplicacions innovadores, buscant nous mercats… etc, i sovint, oblidem el primer espai on podem crear valor, la vinya.

A la vinya es comença a materialitzar la nostra idea del vi, i tots sabem que com més s'acosti el raïm a l'objectiu del vi, més rendible i satisfactòria serà la nostra activitat.

De les actuacions que podem realitzar a la vinya, la nutrició racional del sòl i de la planta és potser la que més ens pot ajudar a crear valor. Valor financer i valor organolèptic.

El valor financer està directament lligat al rendiment en raïm d'una qualitat definida. Són moltes les vinyes que amb els anys van decaient i produeixen molt per sota de les seves possibilitats per tenir un complex arcillo-húmic esgotat, o un sistema radicular bloquejat o unes certes mancances minerals. La idea que “una vinya produeix un raïm molt bo perquè en produeix poca quantitat” és una idea fictícia que ens fem com a justificació. Dins dels seus límits fisiològics i climàtics, una vinya nodrida de manera racional sempre tindrà millor rendiment que una altra que sofreix.

El valor organolèptic va lligat a la qualitat del raïm, és a dir, aconseguir que el raïm porti de sèrie tot allò que precisa el nostre vi.

pH, acidesa, màlic, nitrogen, GAP, grassa, estructura, precursors… la majoria de desviacions o mancances en aquests paràmetres poden corregir-se al celler, però perdent valor; valor financer pel cost de les correccions i el valor organolèptic pel menor rendiment de les solucions exògenes.

Una vinya equilibrada, en un sòl viu i amb un sistema radicular actiu és una font de valor. A més de produir més i millor, serà més resistent a les amenaces climatològiques i criptogàmiques de l'anyada.

Per aconseguir aquest equilibri de manera orgànica i sostenible, igual que fem quan triem una bota o quan decidim si aclarim, preguntem al vi. Per això, us animem a preguntar-li a la vinya també:

Vinya, què necessites per rendir bé?

  • Què necessita el teu sòl per tenir un complex arcillo-húmic suficient i un sistema radicular actiu?
  • Què necessita la teva planta per desenvolupar-se des de la brotada fins que pot autoalimentar-se?
  • Què necessita la teva planta per completar una bona floració i quallat?
  • Què necessita la teva planta per a arribar a la maduresa que desitges?

Amb unes simples anàlisis de sòl, sarments i pecíols comprendràs millor el funcionament de la vinya i les seves necessitats per complir la seva missió de crear valor.

L'anàlisi de sòl es pot realitzar en qualsevol moment, el de sarments amb la fusta agostada abans de podar i el de pecíols a botó floral separat.

Encara queden un parell de mesos per a poder actuar amb esmenes o abonaments orgànics en el sòl i planificar un reforç via foliar en els primers estadis vegetatius si és precís.

Què et compte el teu vinya?

Notícies relacionades

Preparant la nova verema amb el cap

L'interès dels cellers innovadors és ser diferents, fugir de l'estandardització, adaptar els processos del celler a cada perfil de raïm per obtenir la màxima expressió de cadascun d'ells així com elaborar el perfil de vi definit.

LA FRESCOR DEL VI, del raïm a la copa

La moda pels vins frescos ha deixat ja de ser una moda per convertir-se en tendència, cada cop més consumidors busquen elegància, longitud y frescor per davant de tot.

Més que màquines enològiques

L'enòleg és l'artista que observa la vinya, que interpreta i imagina el vi que pot sortir d'aquesta parcel·la.