Metamorfosi i... alguna cosa més

METAMORFOSI I… ALGUNA COSA MÉS

2020 passarà a la història recent com l'any inimaginable. I encara no sabem si quedarà tan sols com un incòmode i trist parèntesi en la nostra manera de viure i de relacionar-nos o, pel contrari, marcarà el principi del canvi.

I només seria un canvi més en la nostra llarga marxa, perquè no és la primera vegada que l'ésser humà s'enfronta a aquest tipus d'esdeveniments. Bregar amb els glaciacions va haver de ser, com a mínim, molt estressant. A més d'epidèmies vàries, guerres o desastres naturals.

Totes aquestes metamorfosis van ser sofertes, afrontades i superades pels nostres antecessors, que van saber adaptar-se amb èxit al nou guió. La clau del seu triomf enfront de l'adversitat no és una altra que el coneixement. No només el coneixement que van adquirir a través de la seva pròpia perícia, sinó també el coneixement heretat dels seus precedents en forma de coneixement innat. Un coneixement guardat, per la nostra prodigiosa biologia, a l'amígdala, i que ha arribat fins als nostres moderns cervells, enriquit per la saviesa de milers i milers de generacions anteriors.

La nova conjuntura del 2020 i els seus continus reptes han propiciat que tornem a recórrer a aquest petit òrgan ametllat que atresora testimoniatges passats. Ens desperta, ens alerta i ens prepara per conquistar aquest nou temps.

No obstant, això només és l'escalfament necessari per afrontar la carrera. Estudiar, observar, mesurar, inventar, assajar, comprovar, en definitiva, CONÈIXER, és l'única cosa que ens farà creuar amb grandesa la línia de meta.

En tots els camps, facetes, dimensions, vessants. El coneixement sempre ens farà sortir d'un mal pas.

La nostra professió no escapa a aquesta realitat i, encara que els vímets siguin uns altres, tenim el coneixement, les eines i la creativitat per continuar trenant-los.

La vinya, el procés, el màrqueting, les tendències, tot importa. Però l'ingredient que farà realment únic el teu vi es troba dins de tu, en el teu talent, el teu judici i la teva saviesa. Tu ets el terroir.

Amb aquest motiu us presentem SAPIENTIA 2020, un homenatge a les persones que treballen en el procés de creació d'un vi. Sense la suma de l'enginy i la intel·ligència dels creadors i creadores de vi, el nostre sector no seria el mateix.

Somiant amb una enologia transversal.

Notícies relacionades

Preparant la nova verema amb el cap

L'interès dels cellers innovadors és ser diferents, fugir de l'estandardització, adaptar els processos del celler a cada perfil de raïm per obtenir la màxima expressió de cadascun d'ells així com elaborar el perfil de vi definit.

Un pas endavant

Diverses vegades hem llegit i escoltat que el roure pot ser un aliat per als vins, encara que també un enemic en certs moments perquè pot limitar-ne la identitat.

El que sí que podem confirmar és que hi ha moltes variables que participen en la interacció vi-fusta. Els objectius que cerca cada enòleg amb el roure són diferents; hi ha estils de vins on es busca un augment del greix o pot ser que es busqui una qualitat tànica més gran.

LA FRESCOR DEL VI, del raïm a la copa

La moda pels vins frescos ha deixat ja de ser una moda per convertir-se en tendència, cada cop més consumidors busquen elegància, longitud y frescor per davant de tot.