Un pas endavant

Un pas endavant

Diverses vegades hem llegit i escoltat que el roure pot ser un aliat per als vins, encara que també un enemic en certs moments perquè pot limitar-ne la identitat.

El que sí que podem confirmar és que hi ha moltes variables que participen en la interacció vi-fusta. Els objectius que cerca cada enòleg amb el roure són diferents; hi ha estils de vins on es busca un augment del greix o pot ser que es busqui una qualitat tànica més gran.

És a dir, el tipus de roure i el moment d’aplicació s’adapten en funció del vi i de l’objectiu. Per a un augment del volum i l’equilibri, cal analitzar el vi i saber quant el·lagitaní pot suportar per aconseguir els objectius marcats.

Els enòlegs cada cop som més exigents, tenim més coneixement i més eines al voltant del roure. L'evolució del roure ha arribat fins al punt que busquem el “per què” hem elaborat així el vi i en el “per què” hem confiat en el roure com a aliat.

Ens fixem en l'espessor de les dogues, en el seu torrat, en l'origen de la fusta i en el seu assecat. És a dir, fent un símil a la vinya; treballem per tenir un raïm veremat en el moment òptim i equilibrat per tenir un vi harmoniós i durador. El roure, per al seu ús en enologia, li passa el mateix; ha d'estar madur, amb els el·lagitanins rodons i amb els compostos aromàtics identificats per a la seva integració al vi.

Per això, és hora de fer un pas endavant i començar a prioritzar certs processos per rendibilitzar la producció del roure i donar suport per elaborar vins sensibles al consum de l'energia, alhora que realcem l'essència dels teus vins.

Per exemple, un dels majors consums energètics en els alternatius del roure de Boisé®, és al torrat. El nivell d'exigència en aquest punt és elevat perquè per aconseguir una homogeneïtzació en tots els lots, Boisé ® utilitza forns amb diversos sensors de temperatura per garantir la mateixa temperatura a tot el forn. Així, poden ajustar el temps a cada doga, en funció de quina referència es tracti.

Fins ara, feien servir gas per torrar, i després de valorar i optimitzar els recursos energètics, han instal·lat plaques fotovoltaiques, per aconseguir així l'energia necessària i potenciar l'autoconsum.

Avui dia, hem d'avançar a poc a poc i amb una directriu clara; elaborar i consumir vins vius, vins originals i vins respectuosos. I l'elaboració ha de contemplar aquests nous punts a tota la cadena de valor, des de la vinya, passant pel roure, fins al consumidor final,

Fes un pas endavant amb les noves elaboracions de Boisé ®:

Pure BC, arrodoniment i dolçor.

Duela 20.HD, complexitat i elegància.

Notícies relacionades

Preparant la nova verema amb el cap

L'interès dels cellers innovadors és ser diferents, fugir de l'estandardització, adaptar els processos del celler a cada perfil de raïm per obtenir la màxima expressió de cadascun d'ells així com elaborar el perfil de vi definit.

LA FRESCOR DEL VI, del raïm a la copa

La moda pels vins frescos ha deixat ja de ser una moda per convertir-se en tendència, cada cop més consumidors busquen elegància, longitud y frescor per davant de tot.

Més que màquines enològiques

L'enòleg és l'artista que observa la vinya, que interpreta i imagina el vi que pot sortir d'aquesta parcel·la.