El vi en equilibri

EL VI EN EQUILIBRI

Comencem a veure la cara dels vins de la collita 2019 i a conèixer les virtuts de cadascun d'ells.

Observarem els diferents graus de maduresa dels vins des dels vegetals fins als més madurs, i dels més lleugers als més concentrats.

Però el concepte que més preocupa als enòlegs és l'equilibri del vi.

Quan parlem d'un vi harmoniós volem dir que és equilibrat. Quin ha de ser l'equilibri del vi? Cada enòleg té una preferència i, per això, hi ha diferents estils de vins.

Domar realçar

Existeixen diferents components que formen part d'aquests equilibris: l'acidesa, l'astringència, la dolçor, l'alcohol, el greix, la fruita, la fusta, etc. Per dir que un vi és equilibrat tots aquests components han de tenir una ràtio entre si que formen l'equilibri desitjat. Cadascun d'aquests components juguen un paper crucial en l'harmonia del vi.

Hi ha vins que es poden construir sobre la base del seu estil aromàtic, de la seva estructura i del balanç fruita/fusta. Podem tenir, per exemple:

  • Perfil varietal amb fusta, aromàticament fresc o madur i d'estructura lleugera.
  • Perfil fermental amb fruita i estructura lleugera.

Si la fruita és una peça important d'aquest equilibri, si es perd amb el temps els vins d'estructura lleugera queden prims i curts en boca, els més estructurats mantenen la persistència però resulten tànnics i agressius.

Per tant, en aquests casos hem de destacar la importància de mantenir la fruita pel fet que els equilibris del vi siguin sostinguts en el temps.

En l'enologia del S. XXI, comptem amb eines necessàries per mantenir els vins en estat reductor amb la finalitat de protegir la fruita, amb poder d'augmentar l'estructura dels vins, augmentar el centre de boca o llimar les asprors tànniques.

Mantenint el fil amb la sostenibilitat i qüestions organolèptiques, podem ajustar els equilibris amb diverses solucions.

El 2019, vam presentar el concepte Phyliantropia i el 2020 vam seguir en la mateixa línia, Benvinguts a la Phyliantropia 2.0!

Notícies relacionades

Preparant la nova verema amb el cap

L'interès dels cellers innovadors és ser diferents, fugir de l'estandardització, adaptar els processos del celler a cada perfil de raïm per obtenir la màxima expressió de cadascun d'ells així com elaborar el perfil de vi definit.

Un pas endavant

Diverses vegades hem llegit i escoltat que el roure pot ser un aliat per als vins, encara que també un enemic en certs moments perquè pot limitar-ne la identitat.

El que sí que podem confirmar és que hi ha moltes variables que participen en la interacció vi-fusta. Els objectius que cerca cada enòleg amb el roure són diferents; hi ha estils de vins on es busca un augment del greix o pot ser que es busqui una qualitat tànica més gran.

LA FRESCOR DEL VI, del raïm a la copa

La moda pels vins frescos ha deixat ja de ser una moda per convertir-se en tendència, cada cop més consumidors busquen elegància, longitud y frescor per davant de tot.